19 september 2012

Min Första Mens


Jag minns det som igår. Min första Mens. Hade inte en tanke på mens, vad det betydde eller vad det egentligen var för något mer än att det ar blod som kom där nerifrån på mamma. Och att man var tvungen att ha blöja på sig. Precis som en liten unge.

Jag var tio år. 

På besök hemma hos min bästa kompis över helgen. Min kusin Morgan. Vi lekte mest med lego och körde race med våra små plåtbilar. Nä. Dockor har aldrig varit min grej, Möjligen en nalle jag hade när jag var liten. Den hade jättejättelånga ben.

Eftersom min kusin och hans mamma bodde i en liten trea så fick jag som gäst sova på en tältsäng i vardagsrummet vilket var helt okej för mig. Jag hade ju också eget rum då. Hela vardagsrummet!

Den fasansfulla morgonen. 

Det var en lördag. Jag vaknade, gick upp som vanligt och märkte egentligen ingenting. Min moster kom in i rummet och det gjorde min kusin också och önskade God Morgon som man gör på morgonen när man vaknar. Båda såg blodet i sängen, blodet på lakanen, på min pyjamas. Min kära moster utbrister lyckligt:

Men lilla gumman. Du har fått mens!

Jaha??!! Och?! Jag hade ingen som helst aning om vad jag skulle göra nu. Hur det finkade. Varför det funkade? Vad skulle det vara bra för? Och vad skulle min KUSIN tro?? Jo, visst hade jag väl koll på vad mens var för något och min moster berättade mer medan hon rusade runt och letade efter rena trosor och bindor. Hon förklarade också ingående hur de användes, när de skulle bytas och vad de gjorde. Min moster var mycket informativ måste jag säga. Och stolt! Nu var ju jag stora tjejen fast jag bara var tio är.

Jag smyglyssnade på telefonsamtalet hem till mamma när moster ringde och stolt berättade att jag fått min första mens. Mamma kunde inte heller vara stoltare. Och min kusin? Ja, han tittade helt plötsligt på mig på ett lite annorlunda sätt. Om det var för att jag var "vuxen" nu och inte han (vi är ju fortfarande lika gamla men jag är vuxen nu) eller för att jag fick så mycket uppmärksamhet den här speciella lördagen, det vet ingen.

Vi firade den stora händelsen med favoritfikat negerboll och läsk på det lokala caféet. Och det räckte för oss, vuxna eller inte. Fast jag satt där på fiket med en stor fluffig, skavande blöja mellan benen och undrade om det var så här det kändes att vara vuxen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hjärtligt Tack för ditt inlägg, din roliga historia och din spontana kommentar.

Välkommen tillbaka för mer kul att läsa och titta på!

// Majsan